torstai 4. lokakuuta 2012

Pakokaasuanalysaattori Exhaust gas analyser

Pitkällisen etsiskelyn tuloksena ja budjetinkin vielä kohdatessa hankkeen -sain käsiini neljää kaasua analysoivan testerin. Laite on vanhaa tunnettua Sun-laitesarjaa ja tyypiltään MGA 1200. Valmistusvuosi 1994. Laite on ollut puolet iästään käyttämättömänä mutta onneksi hyvin varastoituna. Kalibroinnit on asiallisesti hoidettu mutta masiinassa oleva happianturi on vanhentuvaa tyyppiä.

Testeri ja tulostin.

Kuvassa näkyvä "cc" O2 näytössä kertoo anturin vaihtotarpeesta. Anturi ei toimi pakoputkeen sijoitettavan zirkonium-lambdan tavoin vaan on kemiallinen polttokenno sisältäen elektrolyytin. Oheen kuuluu myös kirjoitin, joka kamalasta pölystä huolimatta tuntui toimivan aivan hyvin.

Happianturi koneen takapaneelissa.
Laite on erinomaisen hyvä apuväline dynossa tehtävään säätöön. Laite tunnistaa (tai on asetettavissa) kolmea eri tyypin polttoainetta. Nähtäväksi jää miten se kalibroidaan myös alkoholin poltolle. Laitteessa on myös valinta 2- tai 4-tahtimoottorille. Kierrosluku ja öljynlämpö näkyvät myös.


Lisäys 31.10.12
Monikaasuanalysaattoriin löytyikin varsin helposti uusi jäännöshappianturin "sielu" jonka tehtävänä on mitata happipitoisuutta pakokaasujen seasta. Eli nyt tällä laitteella saa nelikaasuanalyysin suoraan paperille. 

Pakokaasuanalysaattorin käyttö tulee tarpeeseen tämän laitteen myötä.

Tarkempi päästöselvitys ja päästöjen vaikutus tehon tuottoon löytyy täältä.

1 kommentti: