tiistai 17. tammikuuta 2012

Tasojyrsinterä jyrsimeen


Liian pieni
Tähän asti suuriläpimittaisin tappiteräni on halkaisijaltaan 16 mm ja kaksileikkuinen. Sillä tasopinnan koneistaminen ottaa kovasti aikaa vaikka leikkuunopeus muutoin on suuri.

Tasopintoja varten
Hankin  kaksileikkuisen tasojyrsinterän vaihtoterillä. Sen läpimitta on n. 30 mm. Liki kaksinkertainen parannus työleveyteen.

Vaatii tehoa
Työstönopeus ei kuitenkaan kaksinkertaistunut koska teriä ei ole entistä enempää ja niidenkin leikkuumatka on pidempi. Lisäksi isompi läpimitta vaatii jyrsimeltä enemmän vääntömomenttia mutta alhaisempaa leikkuunopeutta joten pienitehoisella jyrsimellä ei voi kovin paksua lastua ottaa. Soveltuu alumiinin tasojyrsintään parhaiten. Siihen sitä käytänkin.


Tasoterä kokeilun jälkeen.

Teräpalat löysällä
Paketista purkamisen jälkeen laitoin terän kiinni jyrsinkoneeseen ja aloin jyrsiä. Tässä tapahtui virhe! Olisi pitänyt olla tarkempi ja kiinnittää teräpalat pitimeen kunnolla valmistajan/jälleenmyyjän jäljiltä. Toinen paloista murtui välittömästi ja toinenkin oli löysällä. Palojen kääntämisen ja kiristämisen jälkeen alkoi homma käymään.
Kuvassa näkyy että teräpala ei ole kunnolla paikoillaan.

Terän kiinnitys on suoraan kartiolla jyrsimen kara-akseliin.

Monileikkuinen tähtäimessä
Seuraavaksi  tällä saralla investoin toisentyyppiseen tasoterään. Maksaa vain tuplasti tämän hinnan mutta siinä on viisi kappaletta pyöreitä keskeltä kiinnittyviä teräpaloja. Kuluessa teräpaloja voi pyöräyttää n. 20 astetta kerralla, tai vähemmänkin, siten teräviä pintoja löytyy moninkertainen määrä tähän versioon nähden. Työstönopeuskin voi parantua. 
Ehkä tällekin terälle löytyy vielä käyttöä. 

Kartiovarren sorvaaminen
Toisaalta tulee mieleen että tällaisen varren tekeminen ei varmaankaan ole ylivoimaista jos ottaa aikaa sen suunnitteluun ja valmistukseen.
Lähinnä tuon kartion sorvaaminen on haastavaa koska sorvissani ei ole konesyöttöistä eikä riittävän pitkäliikkeistä pikkukelkkaa. Myös tarkan kartiokulman säätäminen on haastavaa mutta siihen on kyllä keinonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti