perjantai 20. maaliskuuta 2009

Ultraäänipesuri


Kokemusta eri aineista
Kokemuksia  ultraäänipesurista on jo sen verran että pesuaine kannattaa valita huolellisesti. Happamuudeltaan/emäksisyydeltään suhteellisen neutraali pesuaine. Esimerkiksi alumiiniosat reagoivat sekä liian emäksiseen että myös happamaan pesuaineeseen kovin herkästi etenkin jos lämpötila on korkea. (Yli 35 astetta C)

Varo syövyttäviä
Emäksinen pesuaine irrottaa hyvin sakkautumia mutta lämmön kanssa voi lopputulos olla erittäin huono siksi että alumiini syöpyy. 
Happo taas saa muodostumaan mustaa väriä alumiinin pintaan ja ulkonäkö pilaantuu. Jos näin kuitenkin käy saa hapettuman irti tekemällä lyhyen emäskäsittelyn.

Liuotin voi olla palonarka
Liuotinpohjaisia aineita tai alkoholeja ei niiden herkän haihtuvuuden vuoksi pidä käyttää pesuaineena. Haihtuvuus erityisesti lämpimästä nesteestä on voimakasta ja aiheuttaa palovaaraa tai hengitettynä altistaa myrkytystilalle.

 
Pesuri koreineen.

Pieni erä kerrallaan
Vasemmalla lämpötilan säätö ja sen merkkivalo, kellokytkin ja päävirtakatkaisija. Kori, pestävät osat, eivät saa koskettaa altaan pohjaan pesun aikana. Pienten osien pesua varten on teesiivilä lisävarusteena.

Kymmenen minuutin pesutulos.

Sopii moneen hommaan
Ultraäänipesuri on kätevä pienten ja monimutkaisten laitteiden kuten kaasuttimien tai erilaisten venttiilien ja suuttimien hyvin hellävaraiseen puhdistamiseen.
Monet sähkölaitteetkin sietävät puhdistamisen tällä laitteella. Pitää vain osata valita oikea pesuaine.

Erikoispesuja
Sytytystulpat, nokeentuneet tai karstaiset, puhdistuvat hyvin emäksisellä pesuaineella. Myös lambda-antureita olen pessyt menestyksekkäästi.
Pitää tietysti olla pestävää että laite tienaa suhteellisen kovan hankintahintansa takaisin.

Irtonainen lika ja rasva pois ensin
Olen pessyt viime aikoina runsaasti laakereita tällä laitteella. Ensin kannattaa kuitenkin tehdä liuotinpesu ihan manuaalisesti jolloin suurin osa rasvasta ja öljystä irtoaa. Sen jälkeen uä-pesu, niistäkin paikoista joihin ei harja kykene, saa lian irtoamaan. Suojatuista laakereista pitää kuitenkin ottaa ainakin toisen puolen suoja irti pesun ja kuivauksen ajaksi. Pesun jälkeen puhdistusaineen vaikutus katkaistaan huuhtelemalla lämpimällä vedellä. Paineilmalla kuivauksen jälkeen laakereihin on hyvä suihkuttaa ohutta öljyä.

Motonet on tuonut hyllyynsä kohtuuhintaista ultraäänipesuainetta vielä en ole kokeillut sen ominaisuuksia.

Yleispesuaine
Motonetin uä-pesuaine on toiminut varsin tyydyttävästi. Vaseliiniset tai öljyiset osat on syytä pestä etukäteen liuottimella koska pesuaine kyllästyy rasvasta aika nopeasti mutta muutoin irrottaa likaa kohtuullisen hyvin. Tahmea ja kumimainen lika, kuten bitumi, irtoaa huonosti joten sen irrotukseen on syytä käyttää liuotinta muun pesun yhteydessä. Uä-pesurissa kun ei liuotinta turvallisuussyistä pidä käyttää. Vesi ja veteen sekoavat aineet vain soveltuvat.

Kaasuttimet
Olen pessyt mm kaasuttimia 40 asteen lämpöisellä vesi-Motonet-pesuaineen yhdistelmällä noin 5 -15% seoksella, lian vaikeusasteesta riippuen. Alumiiniosat eivät ole tummuneet tai syöpyneet tällä aineella havaittavasti. Pesuaika on ollut 20 - 45 minuuttia, tapauksesta ja pestävän tavaran määrästä riippuen. Aion ostaa lisää.

Kaikkeen ei uä toimi
Kaasuttimissa on pieniä kanavia. Niissä voi olla uä-pesun jäljiltä tukoksia kuten saostumia jotka eivät helposti irtoa ilman mekaanista puhdistusta.

Lämpö vaarantaa
Kaasutinten kohot eivät siedä korkeaa pesulämpöä. Ilma niiden sisällä laajenee ja voi tulla vaurio. Pesu haalealla pesuaineella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti